palladium-jewellery

Бижута от паладий

Паладият е високо ценен и много търсен благороден метал, който се отличава с високи естетически качества. Той се използва доста интензивно в бижутерията, а интересът към него се увеличава постоянно. Намира многостранно приложение. От една страна се използва като сплав, която се смесва със злато и сребро за изработването на бижута, а от друга страна се ползва и като покритие на сребърни бижута. Полираната с паладий повърхност притежава блясък, който напомня на този на родия.

Паладият обаче понякога се използва и като основен материал за изработването на бижута. Не рядко ще видите, че в бижутерските магазини заедно с накитите от злато, сребро и платина са наредени и артикули от паладий.

Паладият има доста високо ценени качества. Така например, той е по-скъп от среброто, но малко по-евтин от златото и платината. По-бял е и от среброто, и от платината. Има сравнително малко тегло, което го прави изключително подходящ избор за изработването на обеци, гривни и колиета, защото няма да създава излишна тежест.

Бижутерите казват, че паладият със своята лекота помага за създаването на бижута с много големи скъпоценни и полускъпоценни камъни, защото облекчава тежестта на накита със своята лекота.

През последните години метали като златото и платината станаха твърде скъпи, което кара много хора да търсят алтернативи на златните и платинените бижута. Среброто е класическа възможност, но оказва се, че не малко хора всъщност предпочитат паладия, защото намират в него повече стойност и качества, от колкото в класическото сребро.

Напоследък паладият все по-често се използва за покритие на бижута от сребро и други вместо родий, защото цената му е по-конкурентна, а в същото време визуалният ефект е не по-малък.

Като метал паладият е от групата на платината. Той има сходни качества с нея. Неговото масово разпространение в бижутерията започва когато платината била обявена за стратегически важен метал през 1939 година и започнало нейното масово складиране за военни цели.

Бижутерите бързо открили качествата на паладия, които не останали незабелязани и от обикновените хора. Красотата на паладия, която не отстъпва на тази на платината и среброто, а според мнозина дори ги превъзхожда,  се допълва от малкото тегло и здравината на метала. Мнозина казват, че най-хубавото е, че на практика отпада нуждата от това да се прави покритие с родий, защото самият паладий се използва като заместител на родия и изработените от него бижута са просто очарователни без да имат нужда от допълнително покритие.

промоции на бижута

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *