бижута

Бижутата в света на спорта

Повечето големи спортни събития награждават отборните победи с купа, а индивидуалните играчи с медали. В САЩ обаче традицията е вместо медали състезателите да получават скъпи бижута, които се изработват от благодорен метал и са инкустрирани с десетки скъпоценни камъни.

Ето и американските спортни лиги, чиито състезатели мечтаят да носят на ръката си бижу символизиращо триумфите над конкуренцията.

NFL

Финалът на Националната лига по американски футбол на САЩ наричан Супербол (Superbowl) е ежегоден мач между победителите от двете конференции съставляващи NFL.

Това е едно от най-гледаните спортни събития в страната, като по традиция освен купа играчите и служителите на отбора-победител получават пръстен, т. нар. Superbowl Ring. Футболната лига осигурява по $5000 за пръстен за до 150 пръстена, като допълнителните разходи се поемат от носителя на купата.

Повечето пръстени за Супербол се произвеждат от базираната в Минесота компания за сувенири Jostens, която също така прави годишници за гимназии и университети. Дизайнът на пръстена е уникален за всеки отбор, но традиционно бижуто се прави от жълто или розово злато и е покрито с няколко диаманта. Също така всеки пръстен е персонализиран с името на носителя и номера на екипа, ако е за играч.

NHL

В американската Национална хокейна лига също раздават шампионатни пръстени на победителя от серията от финални мачове познати като Стенли къп (Stanley Cup).

Интересно и уникално е, че една и съща купа се предава от победител на победител, като на нея се гравират имената на играчите и треньорите от триумфиралия отбор. Въпреки че всяка година към купата се добавя нов елемент, на който да се вместят имената, не всички играчи и служители на отбора намират място в списъка. За сметка на това обичайно всички получават пръстен, който увековечава триумфа.

Победителят от Стенли къп е оттговорен за дизайна и покупката на пръстените, като цената за бройка обикновено надвишава $20 000. Дизайнът и изработката на пръстенът на миналогодишните шампиони Washington Capitals, за които това бе първи подобен триумф, бе дело на Jostens. Бижуто е направено от 14-каратово бяло и жълто злато и покрито с 252 диаманта, 35 рубина и един сапфир.

NBA

Победителите от финала между двете конференеции на Националната баскетболна лига на САЩ (NBA) също получават пръстени.

Това се случва по време на първия домакински мач от следващия сезон на отбора-победител. Подобно бижу получават освен играчите, също така треньорите и другите служители на отбора.

Дизайнът на пръстена на миналогодишните победители Golden State Worriors е създаден и изработен от Jason of Beverly Hills и е изпълнен със символика. Пръстенът е със сменяема горна част, като идва с два дизайна-бял и черен, което е препратка към двата поредни труимфа за Golden State през 2018 и 2017. И двата диазйна са инкустрирани с по 74 диаманта-по един за всяка победа през сезона. Отстрани са гравирани резултатите от четирите победни финални мача за 2018, като едната странична част на пръстена е свързана с играча, а другата с отбора.

MLB

Победителите от Световните серии (World Series)-финалът на американската бейзболна лига, са още едни спортисти, които получават пръстен като спомен от своя триумф.

Шампионът заплаща за пръстените и определя кой получава такава награда. Бижутата на Бейзболната лига са сред най-скъпите спортни трофеи, като те нерядко се продават за сериозни суми като пръстенът на Кейси Стенгъл, който бе продаден за $180 000.

Jostens, Tiffany & Co., Dieges & Clust и L.G. Balfour Company са сред бижтуреските компании, изработвали пръстени за бейзболните шампиони. Едно от най-скъпите за направа такива бижута е пръстенът на Chicago Cubs от 2016, който е от 14-каратово бяло злато и обсипан с 214 диаманта, 3 карата рубини и 2.5 карата сапфири.

WSOP

Световните серии по покер (WSOP), най-титулуваното събитие в света на покера, се състои от няколко десетки събития в различни категории, като победата освен парична награда носи на шампиона и гривна.

През 2013 българинът Симеон Найденов, който е спонсориран от най-голямата покер зала PokerStars, стана първият роден играч печелил такова бижу. След него същото направиха Ник Живков и друг наш топ-играч Огнян Димов, който си спечели първата гривна през миналата година. Всъщност, първият българин-носител на гривна от Световните серии е грос-майсторът Иво Донев, който триумфира през 2000, но той притежава австрийско гражданство.

През годините покер гривната е произвеждана от различни ювелири като някои от тях са се връщали към оригиналния дизайн, а други са пресъздавали своите виждания за подходящ облик. Към момента гривните се изработват от Jason of Beverly Hills и са направена от бяло злато и инкустрирана с бели и черни диаманти и рубини, които символизират четирите бои.

Бижутерията в спортните среди е свързана със символика, като дизайнът на тези трофеи казва много за успеха на носителя на бижуто, въпреки малкото пространство, което подобни сувенири предоставят. Все пак, спортните пръстени-трофеи нерядко са значително по-големи от обикновен пръстен, като размерът служи освен като платно за богатата орнаментика, така и за да покаже важността на предмета. В миналото бижутата, давани като награда на спортните шампиони, са били непретенциозни като дизайн и дори пренебрегвани, но вече съхраняват в себе си история, която няма цена.

промоции на бижута