Emerald-cares

Как да се грижим за бижу от изумруд?

Има различни начини да се носи бижу, както и различни нужди към всеки различен камък и метал. Някой изискват повече грижа от други и това е съвсем естествено. Важно е при купуването на бижу със скъпоценен или полускъпоценен камък да се запознаете с изискванията за поддръжка, защото в противен случай можете да срещнете редица трудности и да повредите своя камък.

 

Каква е неговата твърдост?

За изумрудите се казва, че са относително твърд камък. Разбира се, не са като диамантите по твърдост, но все пак са около 7,5 – 8 Мос (мярка за измерване на твърдостта на скъпоценните камъни), което ги поставя на сходно ниво по здравина със закалената стомана. Макар че притежава голяма твърдост, камъкът все пак изисква някои специфични грижи.

 

Пазете го от химикали!

Първото, за което алармират бижутерите е да внимавате с по-силните химикали и с киселините, защото те могат да съсипят този наистина изключително скъп камък. Друго от което трябва да пазите изумруда е твърде висока температура, защото тя може да има пагубен ефект върху него.

 

Пазете го в ежедневието!

Препоръчва се специално почистване веднъж на няколко години, не по-често.

Тъй като изумрудът е чуплив камък (макар и доста здрав), не е препоръчително да го носите докато вършите някаква работа, готвите или дори когато миете нещо и има риск да го ударите. Интересно е, че самият камък може и да е доста твърд, но в много случаи по него е нормално да има миниатюрни фрактури, което го прави неустойчив на наранявания и увеличава риска от счупване. Много малко изумруди са идеално здрави, без травми, пукнатини и фрактури, което прави цената на камъните екстра качество изключително висока. Най-висококачествените изумруди в света могат да минат $90 000 за карат.

 

Как да го носим за да ни носи късмет?

Счита се, че е най-добре да се слага на кутрето на ръката, с която работите. Най-подходящ е за изработката на пръстени, макар че всички други бижута са превъзходни и несравними по своята красота. Счита се за неподходящо да се съчетава с перли и рубини. Според астролозите най-подходящия ден от седмицата за носене на бижу с изумруд е сряда, а най-голям късмет носи на зодиите дева и близнаци.

промоции на бижута