diamonds-money

Как се определя цената на диамантите?

Цената на диамантите се определя от няколко фактора. Тук ще опишем най-важните от тях за да знаят всички хора, които търсят бижута за какво да следят и на кое да обърнат специално внимание. Разбира се, информацията, която ще прочетете тук е образователна за Вас, но не може да гарантира, че ще направите най-добрия избор. За целта е добре да се доверите на опитен експерт. И все пак е добре да имате поне основна информация за това кое прави един диамант по-скъп и желан или по-малко атрактивен. Това може да Ви насочи при Вашия избор на бижу и да Ви помогне да вземете едно по-добро решение, правейки един по-информиран избор. И така нека да видим какво определя качеството на най-твърдия елемент на нашата планета:

 

Каратът е един от най-важните ценообразуващи фактори. Но какво точно означава каратът? Каратът на един диамант показва какво е неговото тегло. 0,20 грама е един карат. Компании като Тифани измерват до една хилядна от карата. Макар и много важен, сам по себе си каратът не е достатъчен за да определи цената на един диамант. Два камъка, които са по един карат например могат да варират в наистина огромен ценови диапазон, като това може да се дължи на цвят бистрота, полиране, оформяне и цялостния външен вид на камъка въобще.

 

Изрязването и оформлението са от голямо значение. Всъщност според мнозина експерти именно това е най-важният фактор, който да определи цената на дадения камък. Всичко трябва да бъде прецизно изрязано до съвършенство, без да се правят компромиси. Понякога бижутерите жертват прецизността за да има камъка по-големи размери, но тази тактика не е правилна.

 

Яснотата на диаманта е също изключително важна, защото тя определя дали скъпоценния камък е качествен. Дори и под изключително силна светлина не трябва да има видими дефекти, точици, браздички и други подобни.

 

Цветът на един диамант също е от много голямо значение. Има скала, по която се измерва каква е неговата безцветност. Ако става дума за годежен пръстен, тогава колкото по-безцветен е камъкът, толкова по-добре. Тук обаче трябва да се подчертае, че става дума не за цветните скъпоценни камъни, а за прозрачни такива, при които не трябва да има цветни нюанси.

промоции на бижута

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *