diamond-cut-in-half

Как се режат и обработват диамантите?

Всеки обича диамантите, защото те притежават блясък, какъвто никой друг камък няма и освен това са най-твърдата материя на нашата планета. Малцина обаче се замислят, че за да достигнат до магазините за бижута, диамантите преминават през сложен процес на обработка, който не е много лесен предвид твърдостта на материала. За да стане диаманта подходящ за поставяне върху пръстен или друго бижу той преминава през 4 различни степени на обработка.

 

Отцепването е първата стъпка при обработването на диамантите. Тъй като този камък притежава респектираща здравина е много важно да се познава кристалната решетка на диаманта и да се цепи по най-слабите места. Диамантът се закрепва за дадена повърхност с восък или специален бързо засъхващ цимент, който позволява да се работи с режещото острие докато камъкът стои застопорен. Целта е с помощта на острие да се прокара бразда по повърхността на диаманта. Тогава стоманено острие се поставя в браздата и с помощта на силен удар с чук се разделя диаманта на по-малки и лесни за модифициране парчета.

 

Понякога разрязването на диаманта не може да се направи на слабите места, защото такива няма или не е удачно да се реже точно там, където е възможно. Тогава специалистът по обработка на диаманти прибягва до услугата на фосфорно-бронзово острие, което трябва да се върти с изключителната скорост от 15 000 оборота в минута. Същата процедура може да се извърши и с лазер, но това би продължило с часове. В процеса на рязане режещият трябва да прецени на момента коя част от диаманта да бъде горната повърхност на бъдещия камък (това е най-голямата повърхност на диаманта), както и мястото на външните ръбове, като за целта той трябва да се съобрази с особеностите на самия камък.

 

Последващото рязане , което ще определи цялостно облика на диаманта може да се извърши ръчно или с машина. Когато процедурата се прави ръчно, режещият разчита изцяло на здравината на диаманта като инструмент, стремейки се да я използва в своя полза. Казано накратко, той използва диаманти за да реже диаманти. Диамантът с поставя в купа с цимент, а на повърхността остава само онази част, което ще трябва да се обработва с помощта на друг диамант.

 

Когато е придобита желаната форма (това винаги изисква много усилия), диамантът се прикрепя над въртящо се полиращо колело, което притежава абразивна повърхност от диамантена пудра. При триенето повърхността на диаманта заблестява.

промоции на бижута