опал

Какво знаем за опала?

Къде се среща опала?
За разлика от други скъпоценни камъни, които имат широк обхват на разпространение (вземете например диамантите, които се срещат в САЩ, Австралия, Южна Африка и Русия), при опалите положението е малко по-различно. От всичкия световен добив, приблизително около 97% идва от Австралия, като в различните части на страната се срещат различни по рода си типове опали. Малки находища има още в САЩ, Латинска Америка и няколко страни в Централна Европа и Турция.

Колко е скъп опалът?
Най-често се среща така нареченият “обикновен опал”, макар че при толкова красив камък е трудно да говорим за обикновеност. Тази по-често срещана разновидност като цяло не е много скъпа. Съществуват обаче, някои изключително редки видове опал, които се предлагат на изключително високи цени и някои дори са по-скъпи от диамантите. Както е и с диамантите, това се диктува от рядкостта на камъка. За най-скъпи се считат черните опали. Макар че от камък до камък цената може да варира според качеството и големината на камъка, може да се каже, че цената за 1 карат понякога надхвърля 15 000 долара.

Как се определя цената на опала?
Това е сложен процес, при който се определя плътността, блясъка, комбинацията от цветове, тяхната по-голяма или по-малка яркост, размера на самия камък, начина по който е изрязан и начина по който е полиран. Освен това има и известна взаимовръзка между цвета и цената като по-светлите опали традиционно са малко по-малко струващи, а тъмните – по-скъпи и търсени.

Какви са различните типове опал според цвета?
Според цвета опалите се разделят на три различни групи. В това няма нищо странно предвид факта, че самия опал може значително да варира от един камък до друг. Тези групи се наричат съответно черен опал, тъмен опал и светъл опал.

Твърд камък ли е опалът?
Опалът е скъпоценен камък със средна твърдост. В сравнение с диамантите, които имат твърдост 10 от 10 по скалата на Мох, опалите имат твърдост между 5,5 и 6 от 10 по същата скала. Тъй като опалите съдържат вода (процентът варира в зависимост от камъка водата варира от 3 до 21%), с времето опала може да стане по-малко здрав и да се появят пукнатини, предизвикани от намаляването на вода в самия камък.

промоции на бижута