diamond-and-emerald-ring-platinum

Митове и истини за диамантите

Диамантите са редки

Това е един от най-популярните митове за диамантите. Да, действително те са редки, което се отнася и за всеки друг скъпоценен камък. Все пак ако на света се срещаха скъпоценни камъни на всяка стъпка може би нямаше да правим от тях бижута, а щяхме да ги използваме вместо чакъл за да асфалтираме пътищата. Що се отнася до тяхната рядкост в сравнение с други камъни обаче, диамантите са най-често срещания скъпоценен камък. Според учените, диамантът е всъщност най-често срещания камък в природата. И най-твърдият.

 

Диамантите са най-скъпите камъни

Да, едни от най-скъпите със сигурност. Но има и по скъпи от тях, като например изумрудите, рубините и сапфирите. Въпреки това, няма как да се каже, че един камък е по-скъп винаги от друг, защото тук има и куп фактори, които оказват своето влияние.

 

Диамантите са винаги скъпи

Това далеч не винаги е така. Ако диамантът е от ниско качество или има някакъв дефект ще се изненадате колко може да бъде евтин. Всъщност няма да е странно ако намерите по-ниско качество малък диамант дори и за цена под 20 долара!

 

Диамантите са най-блестящи

Това е голяма заблуда. Те наистина са изключително блестящи, но е факт, че по света могат да се видят 15 други скъпоценни камъка които да са по-лъскави и с по-силни отразителни способности от диамантите.

 

Търговците на диаманти печелят много пари

Това не винаги е така. Търговците, които продават този скъпоценен камък не рядко печелят около 5% от стойността, така че сами виждате за какво иде реч. Има други сфери на икономиката, които са много по-доходоносни.

 

Диамантите са най-популярните камъни за годежни пръстени

Това е абсолютната истина. Но малцина знаят, че не винаги е било така. В миналото най-търсените скъпоценни камъни са били сапфирите, както и рубините, с които мъжете предлагали брак на своята любима. С течение на времето диамантите придобили по-голяма популярност и днес пръстените с диамант от типа солитер са най-популярното бижу за годежи в света.

 

Диамантите се добиват в малко страни

Това е истина. Диаманти се добиват основно в Австралия, Канада, ЮАР, Китай, Русия и други.  Ако погледнете карта на света, ще видите на колко малко места се прави това. Ако погледнем обаче изумрудите, тогава положението е променя. Днес над 90% от изумрудите по света се добиват само в Колумбия.

промоции на бижута