palladium-metal-ring

Паладият в бижутата от бяло злато

Може би искате да си купите бижу от бяло злато? Това със сигурност е добра инвестиция. Но все пак е добре първо да се запознаете в дълбочина с това какво представлява този скъпо струващ метал и какви са неговите предимства.

Бялото злато е най-скъпата разновидност от трите широко познати разновидности на златото – розово, жълти и бяло. В Европа бялото злато се създава с помощта на паладий. Това прави накитите едновременно златни, но и бели, което е доста интересно и стилно съчетание.

Макар че в някои части на света за изработката на златни бижута от бяло злато се използва никел или цинк, тези метали може да предизвикат кожни проблеми, раздразнения, екземи и възпаления.

По тази причина в Европа се използва паладий. Това несъмнено е по-добрият избор в сравнение с никела, защото паладият е хипоалергенен и не дразни кожата на хората, дори и ако са по-чувствителни. Тук трябва да направим малка вметка и да отбележим, че точно това е причината, поради която този метал се използва заедно с родия за покритие на различни златни и сребърни бижута.

За изработката на едно висококачествено 18 каратово бижу от бяло злато е необходимо да се смесят 75% злато и 15% паладий. Обикновено останалите 10% са сребро. Друга възможна комбинация за бижу от бяло злато е 75% злато, 20% паладий и 5% сребро.

При изработката на бижу от 14 карата се използва по-малко злато – обикновено около 58,3% злато, а паладият е приблизително около 20%. Среброто е около 6%, но освен това се съдържат и малки количества мед и цинк.

Как паладият подобрява качествата на бижутата от бяло злато?

Заради своето съдържание на паладий, бижутата от бяло злато имат по-висока точка на топене в сравнение с другите типове злато. Освен това паладият прави бялото злато по-твърдо, еластично и здраво.

При бялото злато определящ компонент за цвета на бижуто е именно паладият. На кратко казано, колкото повече паладий се съдържа, толкова повече изсветлява цвета на бялото злато. Въпреки това, дори и съвсем малко количество е достатъчно за да “пречупи” жълтия цвят на скъпия благороден метал и да го направи бял.

Но не си мислете, че паладий се съдържа само в бялото злато. Традиционно бижутата от платина също имат малко съдържание на паладий. Това помага да се подобрят физическите качества на метала.

промоции на бижута

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *