rhodium-plated-ring

Защо родият се използва само за покритие?

Често ще видите в магазините за бижута да се предлагат красиви и лъскави накити от родий. Те наистина са такива, но не напълно, а само до някъде. Истината е, че бижутата от родий всъщност не е най-точно да се наричат така. Всъщност е по-правилно да се наричат бижута с покритие от родий. В същината си това са различни накити от злато, сребро, платина и други, които имат покритие от скъпия благороден метал.

А причината за това е съвсем проста. Родият е един изключително скъп и рядък материал. Всяка година на планетата се добиват едва няколко тона от него. Сами можете да си представите как се отразява това на цената на родия. Именно неговата изключителна рядкост го прави поне 10 пъти по-скъп от златото, а това означава, че един най-обикновен малък пръстен би трябвало да струва хиляди само заради това, че е изработен от родий. Е, и не само рядкостта, но и качествата му като метал.

Технически погледнато, от родий наистина могат да се правят бижута и то не какви да е, а страхотни бижута. И не само това. Погледнато от научна гледна точка, те биха били може би най-здравите накити, защото родият е считан не само за най-красив и блестящ, но и за най-здрав метал от всички.

Главозамайващата му цена обаче прави така, че бижутерите да го използват единствено за покритие.

Веднъж нанесено под формата на деликатен филм върху повърхността на даден накит, покритието, което родият създава, предпазва от издраскване и раздиране и прави бижутата цялостно неподатливи на повреждане, забавя стареенето и промените на метала.

Това е всъщност една от тайните на известната марка производител на бижута Сваровски, която стои зад здравината и качеството на техните сребърни накити. Именно покритието от родий, което поставят от Сваровски прави техните обеци, пръстени, колиета и гривни токова качествени и неустоими визуално. Родият им придава блясък, какъвто самото сребро не е в състояние да придаде.

Интересно е, че макар и бял на цвят родият може да се използва и за покритие на златни бижута. Поставен под формата на съвсем лек повърхностен слой, родият няма да заличи красивия слънчев цвят на златото, а ще подсили блясъка му.

промоции на бижута

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *